... ami ingyen van biztosan megéri...

Földgáz áremelés

Októbertől 50-60 dollárral is nőhet a földgáz hazai importára, ami az itthoni forgalmazóknál is megjelenhet! Mikor ha nem pont a fűtési szezon előtt…

Nem akar magasabb gázszámlát fizetni? Váltson most elektromos fűtésre! Ez a fűtési megoldás drágább, de napelemmel akár ingyenessé is tehető!

 

A drágulás egyik kiváltója a szezonalitás: közeleg a tél. A másik a földrész piacán megjelent extra kereslet. Bár az európai gáztárolók szokásosnál jóval nagyobb arányú töltése jellemzően a meglévő szerződések alapján történik, az Ukrajnának szánt mennyiség plusz igénynek számít a piacon. Az Ukrajnának szánt tételeket a kereskedők – legalábbis a térségünkben – lényegében csak orosz földgázból tudják összeszedni, és információink szerint ez nem megy túl könnyen. Bár e mennyiség jóval kisebb annál, mint amennyit az orosz importtól elvágott keleti szomszédunk kész lenne átvenni, arra bőven elég, hogy az árakat felnyomja. „Most kezdik majd el a magyarországi felhasználók megfizetni az Ukrajnának történő eladások árát”.

földgáz

Emelkedik a földgáz ára

A hosszú távú szerződés szerint érkező orosz földgáz ár várhatóan mintegy 35 dollárral, 375 dollár fölé emelkedik, mert felfelé tart az árképletében figyelembe vett, mediterrán piaci gázolaj és fűtőolaj tőzsdei jegyzése is. Ez utóbbiak emelkedésében szerepe lehet az ottani háborús helyzetnek. Ám mivel ez a drágulás kisebb ütemű az európai spotpiacinál – ahol kereskedői várakozások szerint megfordul a kínálat és a kereslet aránya, ezért novemberre, decemberre további áremelkedés várható –, az év végére azonos szintre kerülhet a hazai importárat meghatározó két árösszetevő nagysága. A forintban számolt földgáz árat tovább emelheti a forintnak a dollárhoz viszonyított gyengülése is. Egy dollárért most körülbelül 239 forintot kell fizetni, az augusztus eleji árfolyam 235 forint körüli volt.

Forrás: vg.hu

földgáz áremelés