... ami ingyen van biztosan megéri...

Németek leckéztetik a világot

2013-ra Németország napenergiából fedezte teljes országos energiaigényének 40 százalékát. 2022-ig bezárják az összes atomerőműveiket, és a teljes gazdaságuk energiaigényét átállítják a megújuló energiákra. Összefoglaljuk az 5 legfontosabb dolgot, amit a német napenergia hasznosításról tudni kell.

A német energiamix: 40 százalék napenergia

Németországban 2013. július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű solar cellákból állították elő. A 23,9 GW csúcsteljesítmény, amit 13:45 körül regisztrált az SMA Solar Technology realtimeban működő rendszere, azt jelenti, hogy a csúcsidőszakban Németország 60 GW energiaszükségletének mintegy 40 százalékát napenergiával termelték meg.

 

nemet_napenergia_felhasz

Németek az élen…

 

Németországban a napenergia kinyerésének költsége fele akkora, mint az USA-ban

A napenergiából előállított villamos áram költsége Németországban kicsivel több, mint a fele az USA-ban előállítottnak. Egy német napelem rendszer telepítése wattonként 2,24 dollárba, míg az USA-ban wattonként 4,44 dollárba kerül.

Hatékony állami támogatás a lakosságnak

Az állami támogatásnak köszönhetően a világon a legtöbben Németországban vásárolnak napelemet a családi házuk, nyaralójuk tetejére az emberek. Az USA-ban inkább mega-naperőműveket telepítenek, a lakosság számára ott még nem éri meg a napcella használata (a hagyományos energia olcsóbb és a napelemek drágák).

A napenergia miatt csökken a hagyományos előállítású áram ára is

Németországban a naperőművek telepítése és üzemeltetése rendkívül olcsó. Ezért a szolgáltatók a megtermelt áramot alacsonyabb áron tudják eladni a szabadpiacon, mint a hagyományos módon (pl. gázerőművek által) előállított áramot. Így egyre több energiát vásárolnak tőlük a nagykereskedők, ami hosszú távon a hagyományos előállítású elektromos áram árát is csökkenti.

forrás: index.hu