... ami ingyen van biztosan megéri...

Napelem tévhitek

A napelem nem termel felhős időben?

A napelemek a legtöbb áramot direkt napsütésben, alacsony hőmérsékleten és derékszögű beesési fénynél termelik. Ez tény.

A kérdés igazán, hogy mennyivel termel kevesebbet a napelem, ha nem tökéletes a beesési szög, vagy magasabb a hőmérséklet, vagy fátyolfelhős az ég?

Nos, a válasz, hogy a napelemek bizony még akkor is 50-90% körül tudnak teljesíteni. A napi megtermelt áram mennyisége sokkal inkább függ a nap hosszától: télen nem csak a napos idő kevesebb, de még többet számít, hogy jóval hossszabb a teljesen sötét időszak.

A napelem nem versenyképes a hagyományos (szén-, gáz-, atom-) erőművekkel szemben?

Ez talán a legvitatottabb téma. Óriási politikai, hatalmi, és gazdasági kérdéseket és érdekekeket érint ez a téma világszerte. Hogy egy itthoni példával is éljünk: a tervezett paksi bővítés gazdasági racionalitását, sarokszámait is megkérdőjelezi.

Természetesen ez egy komplex válasz, és földrajzi helyzettől a rendelkezésre álló forrásokig nagyon sok minden befolyásolja. Vannak északi tájak, ( pl. Skanidinávia) várhatóan még 100 év múlva is olcsóbb lesz szénnel vagy hőforrások segítségével áramot termelni, mint a kevés ottani napsütésre számítani. De Európában és a világ vezető országai számára a napelemek már ma is választási lehetőséget nyújtanak, és a következő években ez csak erősödni fog.

Érdemes megnézni, hogy a világ legnagyobb országai milyen irányba mennek.

A német kormány tavaly egyértelműen állást foglalt: leállítja az atomerőműveket, és a zöld energiákra koncentrál. Kína kiemelt, stratégiai ágazattá emelte a zöldenergia technológiákat, saját támogatási rendszert indítva. Amerikában, a déli és nyugati, sok napsütéssel megáldott területeken már tavaly is halasztottak el atomerőművi beruházásokat, mert az előrejelzések és pénzügyi tervek szerint mire óriási költséggel megépülne az atomerőmű, addigra már nehezen lesz versenyképes egy most gyorsan változó villamosenergia piacon.

Nálunk még nagyon erős a hagyományos energia ellátás és termelés berögződöttsége, csak kevés villamosirányítási és energetikai vezető szakember gondolkozik a hagyományos formákon kívül. De egy kérdésben itthon is a többség egyet ért: a következő évtizedekben radikális átalakulást fogunk látni az energetikában, és jelentősen át fog alakulni a villamosenergia termelés és elosztás száz éves rendszere. És bár csak most induló folyamatok ezek a világban, az energetikában évtizedekre szoktak tervezni.